HTML

Szauna imádó Blog

Hasznos tudnivalók a szaunázás világából! Az alábbi cikkekkel kedveskedni szeretnénk minden szaunát kedvelő kedves olvasónknak.

Friss topikok

2011.06.23. 10:57 Joe De Miro

 Miért és mire jó a szaunázás? 

 

A szaunázás igazi testi és lelki lazítást, valamint a test tisztítását és méregtelenítését biztosítja. Jótékony hatást fejt ki a szívre és a vérkeringésre nézve is.

Kérdőíves felmérések alapján a következő válaszok születtek arra a kérdésre, hogy miért használják rendszeresen a szaunát:

 

· 71% azt mondta, hogy a „kikapcsolódás és pihenés” a céljuk a szaunázással

· 62 % „megedződést” jelölte a szaunázásának céljául

· 41% a „fittség és teljesítőképesség” növelését említette

Ezen túlmenően hölgyek 47%-a hangsúlyozta a bőrápolást és a jobb külsőt. Néhányan megemlítették a „tisztálkodást” (28%) és a „fogyást” (12%) is mint fő célt. A szaunázók 16% említette, hogy betegsége kezelése miatt jár szaunázni, azonban a felmérésből az is kiderült, hogy a látogatók nagy számban visszatérő betegségeik megelőzésére kezdték el rendszeresen látogatni a szaunákat.

Mi tartozik egy jó szaunához?    

A hagyomány szerint a szaunákat fából építik, és három lépcsőzetes elrendezésű padot tartalmaznak. A legfelső pad 1 méter távolságra helyezkedik el az épület plafonjától. A padok lécei között távozik a szaunázók testétől lehűlt rossz levegő.

A jól megépített szaunák esetében a hideg levegő a szauna alján távozik. A friss levegő kintről kerül a kabinba közvetlenül a kályha alatt, hogy ott több mint 100 Celsius fokra emelkedjen.Napjainkban, a legtöbb szaunában a kályha elektromosan, ritkább esetben fatüzeléssel működik, azonban néhány nagyobbat, olajjal vagy gázzal fűtenek. Feltétel, hogy a kályha elegendő mennyiségű vulkáni követ (gránit, diorit, gabbro, peridotit) tartalmazzon, melyeken a ráöntött víz hírtelen elpárolog.

A szauna klímafeltételei alatt a levegő hőmérsékletét és páratartalmát, továbbá a fa felület, a plafon, a padló és a padok hőmérsékletét értjük. A plafon és a padló sugározza a meleget, a padok pedig vezetik a szaunázóra.

Egy közösségi szauna klímafeltételei:         

magasság 

hőmérséklet

relatív páratartalom
mennyezet235 cm100 ºC2 - 5 %
 150 cm80 ºC3 - 10 %
3. pad135 cm70 ºC5 - 15 %
2 .pad90 cm60 ºC8 - 23 %
1. pad45 cm  
padló0 cm40 ºC 

 

 

Ahhoz, hogy a fafelületek hőmérséklete a szaunázás kezdetére megfeleljen, a fűtését időben el kell kezdeni. Kb. 60 perc szükséges ahhoz, hogy a levegő hőmérséklete a 100ºC-ot elérje  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kedvet kapott egy saját szauna megrendeléséhez, kattintson www.saunabau.hu oldalra és tekintse meg ajánlatainkat!

Cikksorozatunk következő része: A helyes szaunázás fortélyai…

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaunaimado.blog.hu/api/trackback/id/tr883008212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása