HTML

Szauna imádó Blog

Hasznos tudnivalók a szaunázás világából! Az alábbi cikkekkel kedveskedni szeretnénk minden szaunát kedvelő kedves olvasónknak.

Friss topikok

2011.06.23. 11:25 Joe De Miro


A helyes szaunázás fortélyai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szaunázás annyit jelent, hogy a testünket kétszer, háromszor felváltva felmelegítjük és lehűtjük. 

A szaunázás folyamatán háromszoros „szauna menet” értendő.

1. levetkőzés 
2. wc 
3. zuhanyzás ( törölközés ) 
4. szauna8 -12 perc
5. levegőztetés 
6. Hideg víz ( lehűtés )8 - 12 perc
7. Lábmelegítő fürdő 
8. Pihenés  
                 15 perc 
9. Öltözés 

 

Ahhoz, hogy a hősugárzás, amely a mennyezet forró fafelületeiből, a falakból és a kályhából áramlik a bőrünket zavartalanul érhesse, ajánlatos 

meztelenül szaunázni. Fürdőruhában az izzadság ingerelheti a bőrünket, ami rosszabb esetben ekcémát is okozhat.

Az a szokás, hogy szaunázás előtt és a toalett használata után a zuhany alatt tisztálkodunk. Egy nyilvános szaunában ez például kötelező. Zuhanyzást követően megtörölközünk, mert száraz bőrfelülettel könnyebben izzadunk.

A szervezet megterhelése a meleg által percekben mérve olyan rövid, hogy a szívet és a vérnyomást nem terheli nagymértékben. A helyesen fűtött szauna helységben nem a legalsó padon kell tartózkodni, hanem a középső, vagy legfelső padon helyezkedünk el ülve, vagy fekve, lábunkat felhúzva, hogy azokat is érje a hő.

 

A „melegedési fázis” határát akkor értük el, amikor testünk eléggé felmelegedett és úgy érezzük, hogy le kell hűteni magunkat. A megfelelő felmelegedésnél bőrünk hőmérséklete eléri a 39 - 40ºC-ot, ritkán többet. A belső hőmérsékletünk közben általában 38 – 38, 5ºC.  Nem kell megvárni, hogy teljesen leizzadjunk, mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy mikor érkezik el az a pont, amikor szükségessé válik testének lehűtése.

Ez nem mindig ugyan abban az időben következik be, függ a közérzetünktől, idegrendszerünk pillanatnyi állapotától. Általában 8 –15 perc, amit a szaunában tudunk tölteni egyhuzamban

Fontos, hogy ne hirtelen, átmenet nélkül lépjünk ki a szaunából. Először célszerű felülni, és csak lassan felállni, mivel elszédülhetünk, vagy rosszabb esetben elájulhatunk, ha hírtelen változtatunk testhelyzetünkön.

A szaunázás e fázisában két dolog fontos, az erős kilégzés (nyugodt belégzés) és a fel – alá sétálás. Pár perc elteltével, még mielőtt elkezdenénk fázni, hideg vizet alkalmazunk. A hideg víz eltávolítja az izzadságot és lehűti testünket. A lábunkkal kezdjük, fel a kezekhez, a szív irányába. Akinek orvosilag megengedett, és szereti, az utána egy hideg vizes medencében hűtheti tovább felmelegedett testét. .

A hideg víz használatára általában egy arra alkalmas, külön helységben kerüljön sor. Ebben a helységben lehet pihenni, és a lábmelegítő medencét is igénybe venni.

A hideg víz szűkíti az ereket, az újra tágulást egy meleg lábfürdővel érhetjük el. 3 –5 percig ülünk pihenve, a lábakat a medencébe tartva. Ezt követően megint hideg vizet alkalmazunk, ami újra összehúzza ereinket. Ezt a folyamatot többször ismételjük, mivel nagyon fontos és hasznos a véredények megedződéséhez. 

Kezdők egyszer vagy kétszer ismételhetik a „szauna menetét”. Háromnál több menetnek nincs értelme, nagyon kifárasztaná az embert. Fontos a teljes lehűlés az utolsó menet után, hogy ne izzadjunk újra, felöltözött állapotban, mert ez megfázáshoz vezetne.

A célzott lehűtési folyamat, egy nem túl hosszú szaunázást követően inkább felfrissít, mint elálmosít.

A szaunázás legfontosabb része az izzadás. Az izzadásra való képesség fontos feltétele annak, hogy testünk minden fajta meleghatás ellen védekezni tudjon. Ahhoz, hogy rendesen tudjunk izzadni, fontos a májban lévő véredények jó reakciója, ezt főleg dohányosoknál zavarhatja a nikotin hatása.


Kísérletek bizonyítják, hogy az izzadás közvetlenül a szaunába való belépés után kezdődik.
Ahogy megindul az izzadás, egyből elpárolog, úgy hogy észre sem vesszük. A kiizzadt víz mennyisége akkor derül ki, ha szaunázás előtt és után a testünk tömegét megmérjük.

Amennyiben az elején kevésbé izzadunk tanácsos szaunázás előtt egy meleg lábfürdőt venni, ami a véredényeket, az adott bőrfelületet kitágítja. A hatás fokozható a bőr kefélésével, azonban a szaunában ez kerülendő, mivel e tevékenységünkkel társainkat zavarhatjuk.

Szaunázás során felöntésnek nevezzük azt a tevékenységet, mikor az izzó kövekre vizet öntünk.

A legtöbb szaunázó a felöntést a meleghatás csúcspontjának tekinti. Érzékeny emberek nyugodtan kihagyhatják, mivel a szaunázás a felöntés nélkül is hatásos.

Finnországban olyan vizet öntenek, vagy spriccelnek a forró kövekre, amelyben nyírfaágakat áztattak, ezzel egy friss illatot biztosítanak a szaunázás során. Európa más országaiban különböző olajokat használnak – vízzel higított állapotban -, melyeket direkt e célra fejlesztettek ki. 

A legtöbb szaunázó hetente egyszer, kevesen kétszer járnak szaunázni, mindig ugyanazokon a napokon. Egyszeri szaunázás körülbelül egy hétre fejti ki hatását, leginkább a véredények reakciójára és a megfázás ellen hat. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres szaunázás hosszú távon nyújt védelmet az ilyen jellegű betegségek ellen.

A „szauna menetet” (felmelegítés / lehűlés) két – háromszor ajánlatos alkalmazni, az első két szauna látogatás során elég kétszer, csupán arra kell figyelni, hogy megfelelő időt töltsünk a szaunába (kb. 8 perc a középső padon fekve)

A szaunázás veszélytelenségét az is bizonyítja, hogy több mint három „szauna menet” után, vagy a mindennapos szaunázás esetében sem lépnek fel egészségügyi problémák. Azonban a túlzott használat nem vezet nagyobb eredményhez. Ilyenkor már szaunázás közben elálmosodunk, és a túlzásba vitt szaunázás álmatlansághoz, és ingerlékenységhez vezethet.

 

Ha kedvet kapott egy saját szauna megrendeléséhez, kattintson a www.saunabau.hu oldalra és tekintse meg ajánlatainkat!

Cikksorozatunk következő része: A szaunázási folyamat hatása a szervezetünkre…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaunaimado.blog.hu/api/trackback/id/tr943008291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása