HTML

Szauna imádó Blog

Hasznos tudnivalók a szaunázás világából! Az alábbi cikkekkel kedveskedni szeretnénk minden szaunát kedvelő kedves olvasónknak.

Friss topikok

Általános kérdések szaunázással kapcsolatban! Folytatás!!!

2011.09.20. 10:53 Joe De Miro

Gyermekek is szaunázhatnak?

 

Két finn tudományos vizsgálatban, amelyben újszülöttek és kisgyermekeket 15 percre kitették a szauna melegének kiderült, hogy az nem veszélyezteti egy gyermek egészségét. Európában is egyre elterjedtebb, hogy a gyermekeket elviszik szaunázni. Nyilvános szaunákban általában az alsó korhatár 3 éves kor. A gyerekekre nézve legfontosabb szauna hatások a megedződés és az immunrendszer megerősödése. Bizonyos növekedési stádiumban néhány gyermeknél vérkeringési zavar fordulhat elő, ami a rendszeres szaunázás során rendbe jön.

 

Sportolók mire figyeljenek szaunázás közben?

 

Finnországon kívül a szaunázás először sporttal kapcsolatosan jelent meg.

A sportorvosok hajtottak végre tudományos vizsgálatokat a szaunáról. Megtalálták az okokat az izmok ellazulására, a salakanyagok leépítésére, és másrészt a fáradékonyságot előhívó anyagok leépítésére. Sportolás után következzen a szauna, mint lazulás, ill. pihenés. Ha a sportoló sérüléseket szenvedett, egy napig mellőzze a szauna használatát. Az utolsó szaunázás és a következő mérkőzés között is legalább egy nap kihagyható.

Vizsgálatok mutatták, hogy a szív megterhelése szaunázás során akkor nagyon magas, ha az előző vérkeringés terhelés még nem csökkent. Ilyen például teniszezést és főleg squasholás követő szaunázás esetén figyelhető meg. A játék és a szaunázás között, legalább ½ óra szünetet kell tartani.

Ha az előző sportolás során sok verejtéket vesztettünk, ajánlatos a folyadékvesztést gyümölcslével vagy ásványvízzel pótolni, a szaunázás előtt.

Hány éves korig javasolt a szaunázás?

 

 A tapasztalatok azt mutatják, hogy idős emberek is nyugodtan szaunázhatnak.Megfigyelhető hogy sok 70 év körüli ember is rendszeresen használja a szaunát. Egyesek mellőzik a hideg vizes medencét, mások nem mondanak le róla. Ez mindenképpen az egészségi állapotuktól függ. Néhány idős ember rendszeresen, minden héten szaunázik.

Vannak olyan tényezők, amelyek miatt javasolják a szaunázást az idősek számára. A szövetek rendszeres salaktalanítása gátolhatja a betegségek beépülését. Az erősen növelt vérellátás egy friss egészséges külsőt biztosít.
Az előítéletek ellenére a szauna még a gyenge szívet sem veszélyezteti. Sőt, klinikánkban olyan embereknek, akiknek hónapokkal azelőtt szívinfarktusuk volt, rehabilitáció keretében javasolják a szaunázást. A lehűtés itt csak levegőn és zuhany alatt történik, medence használat nélkül. A leírtak alapján megállapíthatjuk, hogy a szaunázásnál, a korra nézve nincsenek határok.

Asztmások hogyan bírják a szaunázást?

 

Amennyire egy asztmás a nedves – meleg időtől rohamokban szenvedhet, annyira jól esik neki a szaunázás. A nyilvános szaunákban sok asztmás páciens van, akiknek azért olyan egyértelmű a szaunázás, mert attól semmilyen rohamot nem kapnak. A szauna száraz melegében ellazulnak a hörgőizmok. Ez pont a görcsök ellen hat, amelyek a rohamokhoz vezetnek.

Azoknál az asztmás betegnél, aki esetében előfordult már a tüdők felfújódása, és akik hajlamosak a légúti fertőződésekre, annak a megerősítő, ellenálló képességet növelő szaunának nagy jelentősége van.

Megfázás ellen jó a szauna?

 

Aki rendszeresen szaunázik, az nem fázik meg. Vannak emberek, akik ezért azt hiszik, hogy egy már elkezdődött megfázás is elmúlik a szaunától. Ez azonban nem mindig van így. A már megfertőzött pácienseknél a szaunázás folyamata (forró/hideg) azt válthatja ki, hogy a betegség különösen súlyosan fejlődhet ki. Ha már jelen vannak az influenza tünetei, az a helyes, ha csak a betegség jelei elmúlásakor látogatjuk a szaunát, mivel így a betegség maradványai az izzadás során kiürülnek a testből.

A szabály így hangzik: Friss fertőzés és a szauna nem fér össze. Ahhoz, hogy a léguti betegségeket megelőzzük hetente egyszer, látogassunk el a szaunába, mivel a  védő hatása általában egy hét után elmúlik. 

Reumás betegeknek javasolt a szaunázás?

 

Sokan panaszkodnak az izületekben, gerincben és az izmokban lévő fájdalmakról, amikor mozognak, és néha akkor is, ha nyugalmi állapotban vannak. Ezeket a panaszokat „reumának” nevezik. Ha egy gyulladásos folyamatról van szó, akkor a szauna abban a stádiumban teljesen mellőzendő. Mivel a beteg állandó orvosi kezelés alatt van, csak az orvos döntheti el, hogy mikor szabad megint szaunázni. 

Szerencsére ez csak kevés beteget érint. A legtöbb panasznál krónikus betegségről beszélünk, amelynél a szövetek vérellátása és az izmok feszüléses állapota ugyanúgy részt vesz, mint a vegetatív idegek és bizonyos hormonmirigyek. A szaunázás során a fájdalomküszöb feljebb kerül, a mozgás könnyebb és jobb. Így sok szauna látogató azért jár szaunázni, mert ez segíti és könnyíti őket a fájdalom fellépésénél.

Mely betegek szaunázhatnak, és melyek nem?

 

Akut betegek, főleg láz esetén, gyulladt belső szerveknél, tüdőtuberkulózisban szenvedők, akut rákosok és azok az emberek, akiknél agyvérzés előfordult nem szaunázhatnak. Ha valakinek a szívén olyan elváltozások vannak, hogy teljesítménye még nyugodt állapotban sem elegendő, akkor nagyfokú elváltozások vannak a véredényekben, főleg az agyban és a szívben. Így a szaunázás szóba sem jöhet.
Néhány betegségnél a súlyosságától, a stádiumától függ a „szauna kérdése”, ezt csak az orvos döntheti el.Vérellátási zavarok általában javulnak a szaunázás folyamán. Asztmáról és bronchitisz- betegségekről már volt szó, a helyett most a többi, a felső légutakban lévő krónikus hurutot említjük, amelynél a szaunázás ajánlott.

A krónikus reumáról, izom-reumánál is a szauna javít a mozgékonyságon és enyhíti a panaszokat, ugyanúgy arthrózis és ínszalagpanaszoknál. Csökkenti az ideggyulladásra való hajlamot.
Különös említést igényelnek a visszerek, mivel széles körben elterjedt. Amennyiben a vénák gyulladása nem áll fenn, a páciensek szaunázhatnak. Ezek az emberek ne lógassák lábukat a szaunában, és a kamra elhagyása után rögtön hűtsék azokat.

Elhízásnál a szauna csak kis mértékben hat (vízveszteség), anorexiánál kicsit étvágygerjesztő hatású. Működési zavaroknál, amelyek a vegetatív idegrendszer rossz működésével vannak összefüggésben, kedvezően hathat a szaunázás.
Nem szabad alábecsülni a szauna használat terápiás hatásait, bizonyos betegségeknél. A klinikai szanatóriumban ezért a szauna nagy szerepet játszik.  

A legértékesebb hatása a kezdeti állapotok gyógyítása esetén tapasztalható, melyek bizonyos körülmények között veszélyes betegségekhez is vezethetnek. Kérdezhetnénk hogy „manapság ki nem beteg?” és ezzel az életkörülmények által okozott betegségekre gondolunk. Ezért egyre nő a szaunázók száma, és még több embernek kellene igénybe vennie a szauna jótékony hatását a betegségek ellen.

Mivel egészíthető ki a szaunázás?        

 

Európában főleg masszőröket látunk a szaunákban.A manuális testmasszázs, mint ápolási- és terápiaforma, a szauna elterjedésével itt szokássá vált.
A masszázs hatása azonosul a szaunáéval. A meleg által ellazult izomzaton egy mélyen hatásos masszázst lehet alkalmazni, ami megmozdítja a szövetfolyadékot, a salakanyagokat. A masszázs utáni „szauna-menetnél” ez az erős izzadással észlelhető. Tapasztalatok szerint ebben még a masszázshoz használt olaj sem gátolja meg a testet.

Egy további masszázsforma, amelyet a betegkezelés, főleg sportsérüléseknél és helyi zsírfelhalmozódásnál használnak, a vízalatti-sugármasszázs, amit egy nagy melegített fürdőben végeznek. Ha ezt a módszert a szaunával kapcsolatosan használnánk, zavarná a meleg/hideg hatás ritmikus menetét és csökkentené a sikerét.
Aki kipróbálna szívesen egy 38ºC-os medencét, vagy gőzkamrát, az mindenképpen szaunázás előtt tegye. Amennyiben rendelkezésünkre áll egy uszoda, az abban való úszás a szaunázás előtt ajánlatos. Először úszni, utána szaunázni!

 Összefoglalva annyit lehet mondani: először megterhelés, utána pihenés. Ez azt jelenti, hogy először úszni, tornázni, futni stb., utána szaunázni.

Az utána való szolárium használatánál tudni kell, hogy bőrünk a szauna által sugárérzékenyebbé válik. 

Ha kedvet kapott egy saját szauna megrendeléséhez, kattintson awww.saunabau.hu oldalra és tekintse meg ajánlatainkat!

Cikksorozatunk következő része:Tanácsok kezdő szaunázóknak....

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaunaimado.blog.hu/api/trackback/id/tr753240450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása